Laatste openingsdata Autonoom Centrum Den Haag

lichtbord logo bannerVanwege de aankomende ontruiming van het Autonoom Centrum (AC) aan de Willem van Outhoornstraat 17 in Den Haag, hier een overzicht van de laatste dagen dat we nog open zijn. Van de rechter mag het AC vanaf 30 januari worden ontruimd. Onderhandelingen met de eigenaar liepen op niks uit. Lees hier alle informatie rond de gang van zaken van de rechtszaak en onderhandelingen.

Omdat we de spullen van het AC moeten verhuizen kunnen we niet tot de laatste dag open blijven. We hebben dan ook besloten dat woensdag 20 januari de laatste dag is dat het AC open zal zijn. Deze avond is de bar open vanaf 20:00 en kunnen we allemaal afscheid nemen van het AC op de huidige locatie.

De dag ervoor, op dinsdag 19 januari zal nog de eerste lezing plaatsvinden van de reeks ‘Anarchisme als theorie van maatschappelijke verandering’. Deze serie van lezingen wordt georganiseerd door Autonomen Den Haag. De rest van de lezingen zullen op een andere locatie plaatsvinden. Hier later meer informatie over. Tot 20 januari zullen de overige vaste activiteiten van het Autonoom Centrum gewoon doorgang vinden.

Afgelopen zomer ontvingen wij een brief dat wij het pand per 30 januari 2016 moeten verlaten. Deze brief is niet afkomstig van de eigenaar van het pand, maar van de huurder. Dit heeft wat toelichting nodig. Het pand waar het AC is gevestigd is eigendom van Pub Stone BV, een bedrijf die allerlei kroegen in haar bezit heeft. Pubstone BV verhuurt het pand aan Inbev, een miljardenbedrijf en de grootste bierbrouwer ter wereld. Inbev verhuurde het pand op haar beurt weer door aan een kroeguitbater. Ook toen het pand leeg kwam te staan en het in 2010 gekraakt werd bleef Inbev het pand huren. Inbev heeft het huurcontract opgezegd en moet het naar eigen zeggen het pand leeg opleveren aan Pub Stone. Hierop stuurden de advocaten van Inbev ons een brief dat wij per 30 januari 2016 het pand moeten verlaten. Hier gingen wij niet mee akkoord en een rechtszaak in de vorm van een bodemprocedure begon. De rechter stelde Inbev in het gelijk ondanks dat hernieuwde leegstand een feit zal worden na ontruiming en oordeelde dat het AC vanaf 30 januari ontruimd mag worden.

De eigenaar Pubstone benaderde ons om te praten over een eventuele overeenkomst, maar deze gesprekken liepen op niets uit. Pubstone liet weten dat het wij via een anti-kraak bedrijf in het pand kunnen blijven, maar daar kunnen wij om ideologische redenen niet mee akkoord gaan. Wij deden een tegenvoorstel maar dit werd gisteren (6-1-2016) afgewezen. Pubstone gaf aan alleen via een anti-kraak bedrijf zaken te willen doen, maar kwam er vandaag ook nog achter dat anti-kraak bedrijven überhaupt geen zaken willen doen met krakers. Mooi, want wij ook niet met hen. Anti-kraak zorgt er voor dat leegstand en speculatie economisch uitgebuit kunnen worden, en dat gaat lijnrecht in tegen onze anti-kapitalistische idealen. Het is dus een feit dat het snel tot ontruiming zal komen.

Wat er met het pand gebeurt nadat Inbev het leeg heeft opgeleverd blijft volledig onduidelijk. In de ruim 5 jaar dat het gekraakt is hebben ze het aan vier mensen proberen te verhuren, maar niemand wilde het hebben. Gezien de huidige financiële situatie, de staat van het pand en de situatie en samenstelling van de buurt waar het pand ligt is het haast uitgesloten dat er zich een reguliere kroeg zal vestigen. De kans dat het pand weer leeg komt te staan is dan ook erg groot.

Het Autonoom Centrum is een belangrijke plek voor de anti-kapitalistische beweging. Een plek waar mensen zich kunnen informeren en organiseren. Buiten dat bied het plek aan vele initiatieven die nergens anders een plek hebben. Het Autonoom Centrum bied al ruim 5 jaar plek aan een veganistische volkskeuken, de alternatieve boekenwinkel Opstand, het KraakSpreekUur, film- en informatieavonden, optredens van bands en ook studenten van het nabijgelegen conservatorium hebben een plek om zonder winstoogmerk optredens te organiseren. Al deze activiteiten worden op een non-profit basis en enkel door vrijwilligers gedraaid.

Steeds meer plekken waar radicale politiek en cultuur van onderop zich organiseert worden bedreigd met ontruiming. Eerst vrijplaats De Vloek in de haven van Scheveningen, die afgelopen september werd ontruimd, en nu ook het Autonoom Centrum. Deze plekken zijn van wezenlijk belang voor het werken aan een wereld zonder uitbuiting, racisme en seksisme. We zijn dan ook van mening dat deze plekken verdedigd moeten worden. Steun het Autonoom Centrum en houd onze website goed in de gaten voor het laatste nieuws.

Geen ontruiming voor leegstand! Kraken gaat door!

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s