03-06-2014 Gevangenen schrijfavond: Debbie Vincent

debbie_2860235bDinsdag 3 juni organiseert Autonomen Den Haag weer een gevangen schrijfavond, net als elke eerste dinsdag van de maand. Deze keer schrijven we naar de Engelse dierenrechten activiste Debbie Vincent.

Doelmatig en bewust worden activisten in Engeland die betrokken zijn bij ‘Stop Huntingdon Animal Cruelty’ (SHAC) keihard onderdrukt. Meerdere mensen zijn hierom al veroordeeld, met ondertussen ruim 75 jaar gevangenisstraf verdeeld onder 14 activisten. De meest recente veroordeling was die van Debbie Vincent, op 23 april van dit jaar.

Op 6 juli 2012 werd Debbie Vincent, die jarenlang door de politie werd lastig gevallen voor haar betrokkenheid bij de SHAC campagne, opgepakt op verdenking van ‘conspiracy to blackmail’[1], oftewel samenzwering tot chantage.
Dit zou zij samen met 16 anderen hebben gedaan, waaronder 2 Nederlandse activisten. Op 17 April werd Debbie veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf en 5 jaar ASBO (anti-social behavior order). De 13 andere activisten zijn onder dezelfde wet in 2009 en 2010 voor een totaal van 70 jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Debbie’s veroordeling is gebaseerd op acties ondernomen in 2008 en 2009 in onder andere Frankrijk, België, Zwitserland en Duitsland. De acties richtten zich tegen bedrijven betrokken bij Huntingdon Life Sciences zoals Novastis en Astra Zeneca. De actie: verschillende brandstichtingen in onder andere auto’s en bedrijfspanden.
Van al deze acties is niet te bewijzen dat Debbie ten tijde van deze acties in de buurt was van de locaties. Toch is haar veroordeling hier op gebasseerd. Ook heeft de aanklager aangevoerd dat Debbie iets te verbergen zou hebben, omdat zij een gecodeerde laptop had verstopt achter een losse plank in de keuken.

[1] Conspiracy to blackmail

– Conspiracy( samenzwering)
Een samenzwering of complot is een geheime afspraak tussen een aantal personen om iets te ondernemen tegen een andere persoon of groep. Om veroordeeld te worden hoef je dit plan niet eens feitelijk uit te voeren.
– Blackmail(afpersing)

Iemand pleegt blackmail als hij/zij eisen stelt en een bedreiging uit als er niet aan deze eisen wordt voldaan. De eis en de bedreiging kunnen door verschillende mensen worden uit gevoerd. Je kunt dus worden veroordeeld omdat iemand anders bedreigingen heeft geuit om jou eis te ondersteunen. Je hoeft er dus niets mee te maken hebben. De maximale straf die hier op staat is 14 jaar gevangenisstraf.

Meer info over de zaak van Debbie is hier te vinden.

“In de strijd tegen kapitalisme, onderdrukking en alle uitwassen daarvan worden vele anarchistische en autonome kameraden over heel de wereld opgepakt en voor lange of korte tijd vastgezet in de gevangenis. Deze methode wordt gebruik om het verzet tegen kapitalisme te onderdrukken. Het is dan ook belangrijk om onze kameraden te steunen en te laten zien en lezen dat er steun is voor hun strijd. Hun strijd is immers ook onze strijd en gaat ons allen aan! Milieuactivisten, dierenbevrijders, krakers, autonomen, anarchisten, en iedereen die zich niet kan vinden in het huidige systeem of daar buiten valt loopt het risico opgepakt te worden. De normen die worden opgelegd door de staat en het opkomen voor je rechten en vrijheden kunnen je in de gevangenis doen belanden. Solidariteit is dan ook een belangrijk wapen in de zoektocht naar vrijheid.
Kaarten, pennen etc zijn aanwezig, een donatie voor het versturen van de post is natuurlijk van harte welkom. Wij zorgen voor de verzending.
Terwijl de wereld brandt van opstanden in Griekenland, Turkije, Spanje, Mexico en nog vele andere landen probeert de staat mensen weg te stoppen in gevangenissen. Toon je solidariteit, kom naar de schrijfavonden en schrijf!”

Datum:
3 juni 2014
Locatie: Autonoom Centrum Den Haag, Willem van Outhoornstraat 17
Infoshop open: 15:00
Tijd eten: 19:00
Start schrijfavond: 20:30
Facebook event: https://www.facebook.com/events/265615970311535/

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s