2.Dh5-festival in Den Haag (31 januari t/m 2 februari)

2dh5feb14-smallHet eerste weekend van februari vindt in Den Haag (Van Mierisstraat 226, Den Haag) de 9e editie van het 2.Dh5-festival plaats. Het festival is een jaarlijkse samenscholing van activisten en wereldversleutelaars waar ervaring en kennis op een laagdrempelige manier wordt gedeeld en verder ontwikkeld. Het thema dat dit jaar centraal staat is: “Vroegâh: geschiedenis als inspiratie voor beweging”. Het programma zit vol, en wij leggen de laatste hand aan de roostering. Het belooft een interessant festival te worden. Zowel voor doorgewinterde activisten als mensen die nog maar net actief zijn geworden, zijn er over heel verscheiden onderwerpen workshops geprogrammeerd.

Programma
We hebben voor ‘geschiedenis als inspiratie voor beweging’ als thema gekozen omdat er tegenwoordig vaak beweerd wordt dat politieke bewegingen of acties alleen deugen als ze fris en vernieuwend zouden zijn. Men vergeet dat we veel te danken hebben aan wat bewegingen voor ons hebben opgebouwd (en verworven) . Soms gaat dat vergeten zo ver dat beweerd wordt dat ‘links’ als geheel geen betekenis meer heeft, of dat links ‘minstens zo erg’ is als de overige stromingen die een rol spelen in de machtsverhoudingen waar we nu mee te maken hebben.

We willen onderzoeken wat radicale bewegingen in het verleden voor oplossingen bedacht hebben, en in hoeverre we daar nu nog wat aan zouden kunnen hebben. Het is zeker niet de bedoeling om stil te staan bij wat vroeger gebeurd is, of wat er toen niet of juist wel had moeten gebeuren. We willen weten of we ervaringen en kennis uit het verleden kunnen “vertalen” naar het heden en zodoende zowel van de successen als van de mislukkingen te leren. Kennis van onze eigen geschiedenis is namelijk naar ons idee belangrijk voor het vormen en overleven van sociale en emancipatorische bewegingen en het vormen van tegenmacht. Zoals gebruikelijk bij 2.Dh5 is het thema niet alles; er staan ook zaken geprogrammeerd die buiten het thema vallen, omdat ze urgent zijn, actueel of gewoon leuk.

Zoals de vorige edities zijn we blij dat Dennis Bos de zondag opent met een geanimeerde vertelling over de gestoorde relatie van de radicale beweging en het Haagse parlement. Doorbraak-Leiden komt vertellen over de ups en downs van hun campagne tegen dwangarbeid, terwijl in de workshop daarvoor gestruind wordt in de rijke geschiedenis van strijd rond werken/werkloosheid/dwangarbeid. In de ‘nostalgie voorbij’ wordt stilgestaan bij de vraag waarom generaals steeds bezig zijn met de vorige oorlog, of waarom syndicalisten de burgeroorlog in Spanje nog aan het voorbereiden zijn. De strijd om de stad is weer erg actueel en de (recente) geschiedenis is in deze ook een rijke bron aan inspiratie. Kan het rechtssysteem of zogenaamde reformistische acties zoals strijd tegen belastingfraude: een krachtig middel zijn in handen van radicale activisten, zijn dan weer vragen die min of meer buiten het bestek van het thema vallen.

Dit festival is alleen mogelijk door de medewerking van veel mensen en groepen. Het inhoudelijke programma wordt mede mogelijk gemaakt door (een willekeurige en onvolledige greep): Globalinfo.nl, Doorbraak, Vrije Bond, SOMO, Casco, Haags Vredesplatform, advocatenkantoor ‘Voor-recht, recht voor allen’, mobilisatie comité Blockupy 2014, No Border Netwerk, Haagse stadspartij en vele meer. De praktische kant van het festival wordt door mensen en groepen uit Den Haag geregeld.

Praktische info
Het festival wordt traditiegetrouw vrijdagavond (20:30 te 31 januari) geopend met een avondje infotainment. Op het programma staat poëzie en de even befaamde als beruchte ‘Maretje Arentz’-quiz. Ook zal daar de auteur en schrijver Dick Gevers geïnterviewd worden. Dit alles speelt zich af in de Panderbar (Binnendoor 32, Den Haag).

Het dagprogramma vindt op zaterdag en zondag plaats in het buurthuis Samsam (Van Mierisstraat 226, Den Haag). Het Buurthuis zal open zijn vanaf negen uur voor ontbijt en om tien uur begint het inhoudelijk programma. Zaterdagavond zal er feest zijn in De Vinger (Bagijnestraat 25, Den Haag) met speciale aandacht voor 20 jaar Zapatista en alle sociale bewegingen en protesten sindsdien.

Om aan het festival deel te nemen, vragen we een bijdrage van vijf euro. Er zijn slaapplaats en geregeld (aanmelden via slaapplek@2dh5.nl) en er zal ontbijt en lunch geregeld worden voor een vrije bijdrage. Een lokale kookploeg verzorgt het avondeten dat aangeboden wordt tegen kostprijs. Op het festival zal een infostand aanwezig zijn voor verdere (praktische) informatie.
Wie is 2.Dh5?

Dit festival is alleen mogelijk door de medewerking van veel mensen en groepen. Het inhoudelijke programma wordt mede mogelijk gemaakt door (een willekeurige en onvolledige greep): Globalinfo.nl, Doorbraak, Vrije Bond, SOMO, Casco, Haags Vredesplatform, advocatenkantoor ‘Voor-recht, recht voor allen’, mobilisatie comité Blockupy 2014, No Border Netwerk, Haagse stadspartij en vele meer. De praktische kant van het festival wordt door mensen en groepen uit Den Haag geregeld.

Meer over 2.Dh5:
Doel van het festival is ervaringen uit te wisselen over methoden en technieken en politieke strategieën en ook een plaats en moment te zijn waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. De nadruk ligt vooral op het ‘hoe’ van de strijd, en dus niet op het analyseren van de kwade kanten van het systeem.

Thema’s die aan de orde komen zijn onder meer:

Toegankelijkheid van bewegingen
Zichtbaarheid van campagnes
Dilemma’s van (tegen)machtsvorming
Ontsnappingsroutes uit de polder
Netwerken en andere structuren van organisatie

De ervaringen met het festival is na al die edities nog steeds inspirerend. Na al die jaren is een soort minimale structuur ontstaan waarin discussies zich kunnen ontplooien en mensen elkaar kunnen blijven ontmoeten.

Meer informatie zie de website van 2.DH5

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s