2-4-2013 Boek presentatie “Een ster in de spiegel”

IraniGBinnenkort verschijnt bij uitgeverij Amrit “Een ster in de spiegel”, het indrukwekkende levensverhaal van Doorbraak-columniste Lili Irani. Op 2 april vindt er in het Autonoom Centrum Den Haag een presentatie van het boek plaats, waarbij Doorbraak-activist Harry Westerink een gesprek met Irani voert over de inhoud en de achtergronden van het boek. Ter plekke kan het ook worden aangeschaft.

In haar boek vertelt Irani hoe ze opgroeide in Iran, een land dat gebukt gaat onder religieus fundamentalisme, en hoe ze na huwelijksmigratie zonder verblijfsrecht moest zien te overleven in Nederland. Ze spreekt zich openlijk en moedig uit tegen de onderdrukking van vrouwen, werklozen en andere armen, en tegen de maatschappelijke uitsluiting van mensen zonder verblijfsrecht. Met “Een ster in de spiegel” laat ze de stem horen van een strijdbare en levenslustige vrouw die in haar leven te hoop is gelopen tegen de macht van mannen, van haar vader en haar echtgenoot tot en met religieuze leiders en overheidsbureaucraten.

Een passage uit het boek, wanneer Irani gaat scheiden van haar man en werk probeert te vinden: “Vroeger reisde ik tijdens mijn zoektocht naar een baan kriskras door Teheran. Voor een nieuwe speurtocht stelde ik met de hulp van een vrouw die ook in het schuitje van de werkloosheid ronddobberde, een curriculum vitae op dat bij bedrijven en instellingen mogelijk interesse in mijn persoontje zou kunnen opwekken. De aanwezigheid in mijn cv van een verdachte – want allochtone – achternaam was nog opvallender dan het gebrek aan voor Nederland relevante opleidingen en werkervaring. Nee, ik heette niet De Vries of Jansen. Ik was een niet-westerse importbruid uit zo’n vreselijk islamitisch land, sprak gebrekkig Nederlands en at nooit inheemse gerechten als zuurkool. Ik zag er olijfkleurig uit en had zwart haar. Zo eentje was ik er, dat vertelde mijn achternaam aan de bedrijven en instellingen waar ik solliciteerde.”

Dinsdag 2 april, vanaf 20:00 uur
Autonoom Centrum, Willem van Outhoornstraat 17, Den Haag
http://autonomendenhaag.wordpress.com

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s